Descobreix

ESPORTS AQUÀTICS, PORTS I MARINES, ESPAIS NATURALS MARÍTIMS I MOLT MÉS.
Zones litorals

Alacant: costa nord (part 2)

Comunitat Valenciana

Litoral nord d'Alacant: d'Altea a La Vila Joiosa

En aquest tram el navegant apreciarà el litoral valencià en tota la seua esplendor, trobant-se amb els abruptes penya-segats del Parc Natural de Serra Gelada jalonats per paisatges de singular orografia i bellesa mediterrània.

 

Encara ningú ha sabut explicar-ho; uns diuen que va ser la llum, altres que la calma amb què passen les hores en este racó del Mediterrani. La veritat és que Altea, com qui no vol, va passar de ser un xicotet poble de mariners, enfilat a un turó que mira al mar, a ser refugi d’artistes en les dècades dels seixanta i setanta. Pintors, escultors, músics i escriptors de mig món buscaven inspiració al recer de la cúpula de ceràmica vidriada de la seua església. La població presumeix, enfilada en un turó al qual s’ascendeix per pujades empinades i xicotets carrerons, de ser el millor mirador per a contemplar la comarca de la Marina.

La xicoteta serra litoral, la Serra Gelada, s’alça entre la platja de l’Albir i el racó de Loix. La muntanya que s’endinsa en el mar mentre forma grans penya-segats acinglats és un dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Ací se situa Benidorm, una ciutat per a disfrutar en totes les estacions, ja que ofereix un dels millors microclimes del Mediterrani europeu i posseeix platges d’arena fina i una claredat excel·lent en les aigües. Benidorm és, al mateix temps, una gran ciutat i un poble gran. La seua grandiositat actual és quasi un miracle si tenim en compte que, l’any 1950, només tenia 2.700 habitants, molts dels quals passaven gran part de l’any treballant en alta mar. La punta Canfali, imatge emblemàtica de la ciutat, és el centre del barri antic. Al costat del xicotet port pesquer s’amarren les embarcacions recreatives, preparades per a salpar en busca d’horitzons propers.

La llegenda atribueix la proximitat d’una illa, anomenada “Illa de Benidorm”, a un colp s’espasa de llegendari cavaller Roldan, en el proper cim visible del Puig Campana. La facilitat per a atracar-hi va fer que este tram de litoral fora molt vulnerable des del mar, des d’on venien els perills dels pirates i dels barbarescos. Actualment, l’illa és refugi submarí d’espècies protegides i un tresor per als bussejadors que venen a contemplar-les.

No lluny del l’empori turístic trobem un altre lloc màgic: l’antiga fortalesa d’El Castell de Guadalest, un lloc privilegiat enfilat en els cingles que s’alcen sobre la vall. El poblat musulmà conserva els carrerons estrets i plens de tendetes i la senda en zig-zag que condueix a una porta centenària que, excavada en la mateixa roca, dona accés a la històrica i inexpugnable fortalesa que s’erigeix en la part més vertical dels penya-segats rocosos.

Finestrat és una antiga alqueria musulmana, enmig d’un paisatge mediterrani pur, quasi intacte, un poble marcat per turons coberts de pins, atmetlers, oliveres i garrofers, amenitzat per xicotets horts on floreixen tarongers, magraners i nesprers. L’orografia singular de la localitat comença des dels zero metres d’altitud, a les platges, fins als més de mil metres de l’impressionant Puig Campana, tot això en menys de 10 quilòmetres.

Tanquem esta etapa amb una joia, La Vila Joiosa, que es recrea en els carrers colorits amb cases pintades de tots els colors, amb el raval mariner o amb el tall de palmeres del passeig que acompanya la desembocadura del riu Amadòrio. El nucli antic de la població, tancat darrere de la muralla, va créixer al voltant de l’església, però obert sempre per vocació al mar. Pel port s’ajunten pescadors i navegants, uns amb la realitat de les seues captures i, altres, amb la il·lusió de nous rumbs. Va ser la vinculació amb les rutes d’ultramar el que va portar cap ací el cacau, al voltant del qual es va desenvolupar la formidable indústria xocolatera de La Vila Joiosa.

 

De nord a sud, aquests són els ports i marines que trobaràs en aquest tram de litoral:

- Altea: Puerto Deportivo Campomanes/Marina Greenwich, Puerto deportivo de Altea (Club Náutico), Puerto Deportivo Porto Senso

- Benidorm: Puerto deportivo de Benidorm (Club Náutico)

- La Vila Joiosa: Puerto deportivo Villajoyosa (Club Náutico)

Més informació sobre destinacions nàutiques a la província d'Alacant: www.costablanca.org

 

Adaptación del texto: Desafío en el Mare Nostrum: viaje por los escenarios náuticos de la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana. Conselleria de Turismo).

Alicante: costa norte (parte 2)

Obri la ubicació