Recursos

ESPORTS AQUÀTICS, PORTS I MARINES, ESPAIS NATURALS MARÍTIMS I MOLT MÉS.
Activitats

Kitesurf i windsurf

Comunitat Valenciana

La costa de la Comunitat Valenciana, caracteritzada per les amples platges d’arena fina, brises tèrmiques i aigües càlides resulta perfecta per a iniciar-se en la pràctica d’esports de vela com el surf de milotxa i el surf de vela (més coneguts pels noms en anglés, kitesurf i windsurf, respectivament). Els més experts també trobaran ací emplaçaments espectaculars, principalment a l’hivern, quan els vents forts del Mediterrani regalen sessions inoblidables.

A l'estiu, els dies assolellats de cels blaus van acompanyats de vents tèrmics constants com el Garbí i el Llebeig, així com també d’un mar tranquil sense onatge. Per a fer surf sobre les ones, cal esperar que arribe la tardor amb les primeres borrasques i els forts vents de Gregal (NE) i Llevant (E). Encara que allò més habitual és enlairar la milotxa des de la platja, algunes empreses nàutiques també ofereixen la possibilitat d’iniciar la navegació des d’embarcació, el que ofereix els avantatges d'accedir a vents que no entren bé en la costa, així com navegar en zones on seria impossible enlairar una milotxa des de terra com, per exemple, zones de penya-segats o platges de pedra.

L’àmplia franja litoral de la Comunitat Valenciana ofereix platges poc concorregudes, amples i allunyades de passeigs marítims i edificis que permeten aprendre kite amb màxima seguretat, de les quals el tram amb les millors condicions és el comprés entre València i Dénia, tant a nivell d’iniciació com per a experts. Per a practicar esta activitat, a més de conéixer els millors emplaçaments, és fonamental assegurar-se que l’activitat estiga permesa en eixos espais i que dispose de zones habilitades per la pràctica.

 

ALACANT

Altea: la desembocadura del riu Algar és un dels llocs més bonics de la Comunitat per a practicar el kitesurf amb vents de Llevant (E), sobretot a la primavera i l'estiu. Els kiters, windsurfistes i surfers solen acudir ací, ja que es reuneixen totes les condiciones possibles de vent i ones. La platja està formada per xicotets cudols i un llac menut blau turquesa en l’últim tram del riu. És un lloc perfecte per a prendre imatges de kite. Pel que fa a les condicions de navegació, este lloc és només apte per a navegants experts ja que, pel fet de no ser una platja d’arena, cal tindre un bon coneixement tècnic.

Calp: en esta localitat destaca la platja de ponent o "Arenal-Bol". Esta preciosa platja té la peculiaritat d’estar orientada al sud, la qual cosa permet navegar amb vent lateral S-SO i ofereix un surf divertit. Ací els vents són temperats a l’hivern, entren nets fins a la vora i l’onatge arriba ordenat amb una altura d’entre dos i cinc metres, els dies de major intensitat. A més, les aigües transparents i el paisatge emmarcat per les muntanyes del Penyal d’Ifac, Morro de Toix i Serra d’Olta fan de la platja de Ponent un dels llocs més visitats per kiters i windsurfistes de tota la Comunitat. Per altra banda, cal destacar també la platja de Llevant en els dies amb temporal de Llevant (E), ja que genera una ona d’altura considerable gràcies a la proximitat de l’escull, situat a 100 m de la platja.

Dénia: la costa de Dénia és ideal per a la pràctica del kiteboarding i del windsurfing de març a setembre, quan bufen els vents tèrmics de Garbí i Llebeig amb una freqüència i intensitat (més de 8 nucs) perfectes per a estes disciplines de vela.

  • Platja de Les Deveses: esta platja d’arena fina i aigües tranquil·les, frontera natural entre Dénia i Oliva, es l’emplaçament per a practicar a l’estiu més famós de la Comunitat Valenciana i, probablement, de tota la costa mediterrània. En esta zona se solen habilitar diversos canals per a windsurfistes i kiters, dels quals el més apropiat per a milotxes és el de la desembocadura del riu Racons. 
  • Platja dels Molins: platja ampla i amb forma de badia, molt popular entre els kiters i els windsurfistes més experimentats pels forts vents. Este zona té el privilegi de ser l’única de tota la Comunitat on es pot navegar amb tres direccions de vent: Ponent (O), Mistral (NO) i Tramuntana (N), el que reuneix a kiters de tota la regió i posa a prova les regles de preferència de pas. Molins és una zona de dificultat alta, no recomanable per a principiants, ja que hi ha moltes ràfegues de vent que sovint canvien de direcció i d’intensitat sense previ avís, a diferència dels vents tèrmics d’estiu.
  • Paquebot: zona d’ones situada al costat de la desembocadura del riu Girona. Tant al sud com al nord es formen bons pics d’ones surfejables i les del nord són de millor qualitat, encara que el vent és més fort al sud. Com que és un lloc freqüentat per windurfistes, és fonamental conéixer les regles bàsiques de preferència en surf i les característiques de navegació de windsurf, així com posseir un bon nivell amb kite. La platja nord de la desembocadura, molt menys concorreguda, resulta més còmoda per als kiters menys experimentats.

Altres lloc idonis per a la pràctica de kite a Alacant se situen a Altea (platja d’Altea), El Campello (platja Punta del Riu), Guardamar (platja de la Mata), La Vila Joiosa (platja Centre o Ciutat), Santa Pola (platja de La Gola i platja Llisa), Sant Joan (platja de Sant Joan), Torrevella (platja dels Nàufrags) o Xàbia (Platja de l’Arenal, junt al Parador Nacional).

 

VALÈNCIA

Alboraia: en este municipi destaca la platja de La Patacona (lloc de pràctica a la primavera, la tardor i l’hivern, amb gran afluència de banyistes a l’estiu). El vent de Tramuntana (N) és el que ha donat fama a esta zona ja que, des que acaba l’estiu fins a ben entrada la primavera, bufa amb especial intensitat al nord de la ciutat de València. Els surfistes de kite i windsurf aprecien molt este vent, ja que sol anar acompanyat d’un onatge fort si hi ha borrasca. A més, permet atacar les ones quasi de front, cosa que facilita les maniobres. A l’hivern també són habituals els vents de Gregal (NE) i de Llevant (E). Esta platja, molt ampla, és segura per a principiants. La platja de Port Saplatja és també freqüentada per windsurfistes.

Cullera: En esta localitat destaca la platja del Pollastre, un ample arenal amb dunes i aigües cristal·lines, sense edificacions a prop, ideal per a iniciar-se en el kitesurf a l'estiu. La platja de l’Estany, al sud de la desembocadura del riu Xúquer, és un zona de pràctica d’hivern famosa per les ones enormes i perfectament ordenades que originen els temporals de Gregal (NE) i de Llevant (E).

Piles: tant en esta zona com en el veí municipi d’Oliva (desembocadura riu Gallinera, entre platja Aigua Blanca i platja Rabdells, i també a les platges d’Aigua Morta, Oliva Nova i platja del Cotal), els vents de Garbí són més persistents i el Llebeig no arriba amb tantes ràfegues com ocorre al sud d’Alacant, per la qual cosa és molt còmode navegar des de la vora. Abans de seleccionar la teua destinació de kite, és fonamental que t’assegures de les zones on està permés practicar esta activitat, ja que està molt restringida.

Altres zones en esta província amb condicions apropiades per a practicar el kitesurf són València (platja del Saler), Sueca (platges de Mareny Blau i Mareny de Barraquetes) i Gandia (Platja del Clotal).

 

CASTELLÓ

En esta província trobem els millors llocs a Alcalà de Xivert (platges El Carregador i Capicorb), Almassora (platja de Benafelí), Borriana (platja de l’Arenal, ideal per a vents del S-SO i mar sense onatge, perfecte per a la pràctica del freestyle o per a guanyar velocitat), Castelló de la Plana (platja del Gurugú, ideal a l’hivern amb vents de Gregal i de Llevant), Penyíscola (platja Nord, amb una situació ideal, al costat del Castell del Papa Luna).

 

Abans de seleccionar la destinació per a practicar el kitesurf, és fonamental que t’assegures de quines zones disposen del permís i l’equipament necessari per a fer-ho i, per això, et recomanem que contactes amb el municipi o amb les oficines de turisme de la zona (fes clic ací per a veure la llista d’Oficines d’Informació Turística de la Comunitat Valenciana).  Et sugerim tot seguit diferents propostes per a disfrutar del kite i windsurf a la Comunitat Valenciana: