Descobreix

ESPORTS AQUÀTICS, PORTS I MARINES, ESPAIS NATURALS MARÍTIMS I MOLT MÉS.
Zones litorals

Castelló: costa nord

Comunitat Valenciana

Esta és la primera part d’un viatge pels escenaris nàutics de la Comunitat Valenciana. Recorrerem 600 quilòmetres de litoral, de nord a sud, explorant el paisatge de la província de Castelló en primer lloc, seguint pel de la província de València i entrant finalment en la costa de la província d’Alacant, més coneguda pel nom de Costa Blanca. Benvinguts a bord. Salpem!!!

 

El litoral nord de Castelló: de Vinaròs a Cabanes

El nom de Costa dels Tarongers inclou tota la província de Castelló, la més septentrional de les que configuren l’antic Regne de València. En a penes 120 quilòmetres de línia de costa, se succeeixen platges fines i càlides, cales belles i agrestes, banyades per les aigües tranquil·les d’un mar que els antics navegants van fer clàssic. Terra endins, boscos frondosos de pins i alzines i horts immensos de tarongers, amb pobles i ciutats que miren al mar.

Columbretes. Cada poble que va navegar per estes latituds va donar un nom a este maremàgnum d’illes i illots, obra de la fúria dels volcans. Tots tenien en comú la referència als nombrosos rèptils que, en solitari, les habitaven; eren terres de serps, colobres i alacrans. Més tard, es van convertir en refugi de pirates i contrabandistes, un lloc segur i temut que oferia alberg durant les tempestats i amagatall per a la vigilància costera. Per baix de la línia d’aigua, la naturalesa mostra la seua magnificència: un Mediterrani quasi inexistent. La vida submarina es refugia en els clevills i buits d’esta reserva marina, que és també parc natural.

Fins a Vinaròs arriben embarcacions de mig món en busca de la bona taula, la vida tranquil·la i serena i l’oci alliberador de l'estrés. Alguns insinuen que, més que el mar, Benicarló ha mirat sempre el seu hort i les seues carxofes, que no en va tenen denominació d’origen. Va aconseguir tanta importància en el Mediterrani que, al segle XVI, es construïen grans naus a les drassanes d’esta localitat.

La gran fortalesa de Peníscola, seu de templers i residència de Benet XIII, que va passar a la història com el Papa Luna, projecta la seua ombra sobre el mar des de l’alta costa. Ací la lluna serpenteja per carrerons medievals i jardins misteriosos, es tiny de blaus i or i xiuxiueja al futur entre els merlets dels hotels i en l’arena de les platges. Al cor del Parc Natural de Serra d'Irta, trobem el castell de Xivert, i, no molt lluny, sobreïx la torre bicentenària d’Alcalà de Xivert, que presumeix de ser un dels campanars més bonics de la Comunitat Valenciana. Part de la seua població es va traslladar a les terres més planes de la costa, formant així Alcossebre, destinació on abunden els racons lúdics i màgics. Junt a la Platja de les Fonts, per on corren aigües dolces entre l’arena, se situa el port esportiu.

Més al sud, la torre de Capicorb, vigila les tomaqueres de la pedania cossebrera i la vida de la zona costera d’arena fina Torrenostra, que pertany al municipi de Torreblanca. La senyora Blanca, descendent del conqueridor Jaume I, va donar nom a una torre defensiva, el que identificaria per a sempre esta població. El paisatge plàcid és una preciosa successió d’atmetlers en flor, xicotets camps de cultiu i llacunes poblades d’aus de capvespres espectaculars, que pertanyen al Parc Natural de Prat de Cabanes-Torreblanca, un xicotet exemple de marjal riberenca mediterrània. Els antics canals de dessecament desemboquen en la Gola del Trenc, en el camí cap a les dunes fòssils i platges silvestres que envolten Torre de la Sal, nucli coster i tranquil del municipi veí de Cabanes. L’atractiu casc urbà, situat a l’interior, mereix una visita per a passejar pels carrerons de traçat medieval.

 

En aquest tram de costa trobaràs els següents ports esportius:

- Vinaròs: Port esportiu de Vinaròs

- Benicarló: Marina Benicarló

- Peníscola: Port esportiu de Peníscola

- Alcossebre-Alcalà de Xivert: Port esportiu Las Fuentes

Més informació turística sobre la nàutica a la província de Castellówww.turismodecastellon.com

 

Adaptació del text: Repte en el Mare Nostrum: viatge pels escenaris nàutics de la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana. Conselleria de Turisme).

Fotografia: Imatge de Peníscola cedida per Agrupació de Ports Esportius de la Comunitat Valenciana

Castellón: costa norte

Obri la ubicació