Descobreix

ESPORTS AQUÀTICS, PORTS I MARINES, ESPAIS NATURALS MARÍTIMS I MOLT MÉS.
Espais naturals protegits

Parc Natural i Reserva Marina Illes Columbretes

Castellón Mediterráneo
Comunitat Valenciana

Benvinguts a les Illes Columbretes, un dels llocs més emblemàtics per als amants del mar, però potser encara desconegut per a molts. Este Parc Natural, que també és Reserva Marina, està situat a unes 30 milles de la ciutat de Castelló de la Plana o d’Alcalà de Xivert (Alcossebre).

Esta reserva natural protegida va fer 30 anys el 2018. Està formada per un conjunt de quatre grups d’illes i d’illots d’origen volcànic. S’hi pot accedir amb embarcació pròpia o amb la d’empreses de turisme nàutic i es necessiten entre 2 i 3 hores de navegació a motor. Els ports peninsulars més propers són Alcalà de Xivert, Orpesa i Castelló.

A causa de la fragilitat de les illes, només es pot visitar l’illa més gran, l'Illa Grossa, en grups reduïts acompanyats pels guardes de la Reserva, que fan una explicació dels aspectes més rellevants. El recorregut és lineal i s’inicia en les escales tallades en la roca que porten des del port fins al far, passant pel centre de visitants que acull una interessant exposició sobre la història humana i la pesca en l’entorn de les Columbretes. Durant el trajecte, i en funció de l’època escollida, podem observar nombrosos pardals i aus marines, sargantanes, insectes i les plantes més representatives, sempre envoltats de l’omnipresent i bell Mediterrani.

Cal recordar ací que els visitants que desitgen conéixer l’illa han de seguir una sèrie de recomanacions per a interferir el mínim possible en este ecosistema tan delicat. Així, no és possible fer la visita per lliure ni tampoc cap reserva prèvia. Una vegada en terra, cal seguir l’itinerari de visita i no es permet xafar la roca per a accedir al mar ni tampoc fumar o menjar (el menjar es fa al vaixell). Com que no hi ha a l’illa cap servici de bar, es recomana desembarcar sempre amb aigua potable, protecció solar i calçat cobert. Encara que es permet bussejar a pulmó, el busseig amb botella està restringit, per la qual cosa es recomana contactar amb centres de busseig autoritzats (els més propers estan a Orpesa, Alcalà de Xivert i Castelló), els quals faran totes les gestions necessàries per a poder efectuar l’activitat còmodament. Es pot pernoctar en les illes sempre que siga en els velers que passen la nit amarrats en la badia. Pel fet de ser Reserva Marina i Parc Natural, es recomana consultar les condicions de visita, ancoratge i desembarcament.

Un poc d’història: les primeres notícies sobre Les Columbretes apareixen al llibre Geographica que Estrabó va escriure al segle I abans de Crist, citades com a les illes “Ophiusa” en al·lusió a la quantitat de serps que habitaven els illots. Dos segles després, Plini i Mela atorguen a les illes la denominació en llatí de “Colubraria”, terme precursor del nom actual. A partir del segle XVI comencen les obres del far i, amb això, els primers farers que, amb les seues famílies, habitaran la construcció fins al 1975, any en què es va automatitzar. D’aquella època, a més del far, hi queda un cementeri, les casernes on viuen hui els guardes, una imatge de la Mare de Déu del Carme i restes d’horts, corrioles i escales de pedra que arriben fins al mar.

Encara que, al llarg de la història, hi han arribat moltes espècies, només han sobreviscut les que s’han adaptat a condicions extremes d’aridesa, a la salinitat, a les sequeres o a les tempestes. Sis espècies marines fan niu regularment en els penya-segats volcànics (gavina corsa, corb marí emplomallat, baldriga cendrosa, gavià de potes grogues, ocell de tempesta europeu i falcó marí) i, al llarg de l’any, les illes són freqüentades per més de dues-centes trenta espècies d’aus migratòries.  

Crida l’atenció la gran quantitat de peixos presents en aigües de les Columbretes, com són meros i corballs, i la passivitat que mostren davant de la presència humana gràcies a la regulació de la pesca. La riquesa d’algues del fons de les Columbretes és també un signe de la qualitat de les aigües i la protecció del medi. En les proximitats de les illes també podem disfrutar de la presència de dofins mulars, barracudes o peixos lluna. De tant en tant s’observen grans cetacis, com el rorqual comú.

La Reserva Natural disposa d’un centre d’informació ubicat al Planetari de Castelló, equipat amb una exposició permanent sobre els aspectes culturals i naturals més rellevants de les illes. També hi ha un centre de visitants situat en les illes.

Si desitges més informació sobre este bonic Parc Natural i Reserva Marina, consulta amb: Centre d’Interpretació de les Illes Columbretes (Planetari de Castelló): parque_columbretes@gva.es

Et mostrem ací algunes de les experiències que et permetran disfrutar al màxim en este valuós racó de la Comunitat Valenciana:  

 

El Parque Natural y la Reserva Marina de las Islas Columbretes

Obri la ubicació